Εκεί όπου η πολιτική αδυνατεί να δώσει λύσεις ή και καταστρέφει το περιβάλλον Ένα νέο κίνημα γεννιέται. Το κίνημα των ενεργών πολιτών. Όλο και πιο πολλοί, όλο και πιο δυναμικοί, συνασπίζονται αυθόρμητα σε ομάδες για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον, παρεμβαίνουν δυναμικά, αν χρειαστεί συγκρούονται, προασπιζόμενοι το αυτονόητο δικαίωμα στην ποιότητα ζωής.

Αν νοιαζεστε για το Περιβάλλον...

Παρακαλώ φίλοι μου, πάρτε τηλέφωνο την Κοινότητα Βαρνάβα (22950 97249) και υπενθυμίστε το συχνά μέχρι να

· καθαριστεί το τοπίο και

· να φτιαχτεί το περίπτερο.

Κάντε αυτή την προσπάθεια

ΜΗΝ ΤΟ ΑΜΕΛΗΣΕΤΕ.

Η ΜΙΚΡΗ ΑΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ θα φέρει ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ, φροντίζοντας το περιβάλλον ΚΑΙ ιδιαίτερα τη ΓΑΤΟΥΛΑ ΣΑΣ.
Τηλεφωνήστε ΤΩΡΑ.
================
Σχόλια φίλων ρεματιάς - μαζεύουμε τις προτάσεις σας. Περιμένουμε και την δική σας!
Anonymous SOFIA SIDERI said...

Καλησπέρα! Θα πρότεινα, να ορίσετε μία μικρή εκδήλωση διαμαρτυρίας με κάποιες δραστηριότητες, όπως συμβολικό καθαρισμό του σημείου, μικρή περιήγηση στην ρεματιά, ανάρτηση πινακίδας στο περίπτερο κλπ. Όχι φυσικά με το σκεπτικό ότι η λύση είναι να καθαρίζουν οι πολίτες, αλλά της φυσικής παρουσίας και συμμετοχής τους που μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Θα έρθουμε και από τη Ν.Μάκρη.

-------------
* Από τον D. DAMASKO - .και λίγη ενημέρωση (σαν σχολική εκδρομή...γιατί όχι)

Τα σκουπίδια εκεί στο περίπτερο είναι κυρίως περιτυλίγματα τροφών και διάφορες συσκευασίες προιόντων. δηλαδή είναι ή χαρτί, δοχεία (αλουμινένια, σιδερένια και δυστυχώς και tetrapack ) και γυαλί.

Τα υπολοίματα τροφών κ.α. βιοδιασπώμενα κομποστοποιούνται και χάνονται.

Και αυτό συμβαίνει επειδή δεν πετάχτηκαν κλεισμένα (αναερόβια) μέσα σε πλαστικές σακούλες.

Γι αυτό και αυτά που είναι ακόμα στην διαδικασία ‘’κομποστοποίησης’’ δεν μυρίζουν.

Eίναι λοιπόν εφικτό και σκόπιμο, όσοι έρθουν στην συνάντηση να τα διαχωρίσουν σε τρία δοχεία (όχι σε μία σακούλα όλα…..) για να επιδειχθεί ο σωστός τρόπος διαχείρισης και να γίνει προφανές πόσο ακόμα πιό εύκολο είναι να γίνεται το ίδιο στην ‘’πηγή’’ δηλαδή στα σπίτια.

Συνέχεια... στα σχόλια.

1 σχόλιο:

  1. Τα σκουπίδια εκεί στο περίπτερο είναι κυρίως περιτυλίγματα τροφών και διάφορες συσκευασίες προιόντων. δηλαδή είναι ή χαρτί, δοχεία (αλουμινένια, σιδερένια και δυστυχώς και tetrapack ) και γυαλί.
    Τα υπολοίματα τροφών κ.α. βιοδιασπώμενα κομποστοποιούνται και χάνονται.
    Και αυτό συμβαίνει επειδή δεν πετάχτηκαν κλεισμένα (αναερόβια) μέσα σε πλαστικές σακούλες.
    Γι αυτό και αυτά που είναι ακόμα στην διαδικασία ‘’κομποστοποίησης’’ δεν μυρίζουν.

    Eίναι λοιπόν εφικτό και σκόπιμο, όσοι έρθουν στην συνάντηση να τα διαχωρίσουν σε τρία δοχεία (όχι σε μία σακούλα όλα…..) για να επιδειχθεί ο σωστός τρόπος διαχείρισης και να γίνει προφανές πόσο ακόμα πιό εύκολο είναι να γίνεται το ίδιο στην ‘’πηγή’’ δηλαδή στα σπίτια.

    Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι είναι πολύ λάθος να κλείνουνε ερμητικά μέσα στις πλαστικές σακούλες τα βιοδιασπώμενα και τα πετάνε ‘’στα σκουπίδια’’
    Γιατί έτσι αντί να τα βιοδιασπώμενα να γίνονται κομπόστ για την γη, γίνεται δηλητήριο για το περιβάλλον.
    Και λάθος είναι και άδικο γι αυτούς που δέχονται τα σκουπίδια στην περιοχή τους (Λιόσια….) και για τους εργαζομένους που τα συλλέγουν, τα μεταφέρουν και τα διαχειρίζονται.

    Τα βιοδιασπώμενα που κλείνονται μέσα σε σακούλα διασπώνται σε λίγο-πολύ μη-αερόβιες συνθήκες και το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία υδρογονανθράκων (μεθάνιο, υδρόθειο κ.α.)
    και γι αυτό βρωμάνε.
    Επίσης δημιουργούνται και οξέα που αντιδρούν με τα υλικά (πλαστικά και μέταλλα) των συσκευασιών και με αποτέλεσμα δημιουργούνται ουσίες με μεγάλη τοχικότητα…..αυτά που μετρούνται στο χώμα και στα υπόγεια νερά στα Λιόσια και στο Θριάσιο…κλπ ….).

    Tέλος, ή κατάσταση ρύπανσης στο περίπτερο στην ρεματία στον Βαρνάβα επαναλαμβάνεται σε όλη την Ελλάδα και συνιστά μονάδα μέτρησης για τον αριθμό διελεύσεων και τους χρόνους παραμονής ατόμων που ανήκουν σε μία προβληματική κατηγορία του ελληνικού πληθυσμού.

    Σήμερα δεν είναι πολλοί, είναι λίγοι και ευτυχώς τείνουν να λιγοστεύουν συνεχώς.

    Το πρόβλημα όμως είναι ότι ακόμα και είναι μόνο ένας (που δεν είναι μόνο ένας) μπορεί να κάνει μεγάλες και ανεπανόρθωτες ζημιές στο περιβάλλον.
    Για παράδειγμα ως ενδείξεις ύπαρξης τέτοιων ατόμων σε μια περιοχή θεωρούνται και τα εξής:

    1) Βόθροι που αδειάζονται στα όμβρια
    2) πεταμένα οικιακά σκουπίδια και μπάζα
    3) μπάζα και νταμαρόχωμα(3 Α), και διάφορα αδρανή υλικά πεταμένα και αφημένα παντού που τείνουν να εξαπλώνονται που δημιουργούν σκόνη στην ατμόσφαιρα καταστρέφοντας επίσης και το φυσικό χώμα και την
    χλωρίδα της περιοχής.
    4) Ανακύκλωση που είναι να γίνει (….3-4 χρόνια) και ποτέ δεν γίνεται. Με αποτέλεσμα δημιουργία τοπικής χωματερής.
    5) τοπικής προέλευσης μόλυνση στην θάλασσα αλλά και στο πόσιμο νερό.
    6) νταμαρόχωμα (3 Α) που ‘’περισεύει’’ ύστ ρα από κάθε έργο ‘’αξιοποίησης’’.(βλ.3))
    7) φόλες για τα αδέσποτα σκυλιά (και όχι μόνο).
    8) φόλες για τις αλεπούδες(?)
    9) κόψιμο δένδρων….και όχι μόνο.
    9) μπαζώματα στα ρέματα
    Και πολλά άλλα..

    Είναι απόλυτα απαραίτητο, σε συνεργασία με την κοινότητα, να εξηγηθεί πώς δημιουργήθηκε αυτή η κατάσταση στο περίπτερο στην ρεματιά και έτσι να βρεθεί ο τρόπος να θεραπευθεί το πρόβλημα στην πηγή του.
    Αν γίνει αυτό και αν γίνεται συνέχεια τότε αυτόματα και παράλληλα θα θεραπευτούν και τα ‘’φαινόμενα’’ 1)-8).
    Ουσιαστικά όλα αυτά τα άσχημα (επιεικώς) πράγματα τα κάνει και τα προκαλεί μία μικρή κατηγορία προβληματικών συνανθρώπων μας που πρέπει άμεσα να αναγκαστούν να σταματήσουν να καταστρέφουν.

    Ο θεμελιώδης λόγος που το ‘’σύστημα ΕΣΚΔΝΑ-ΚΕΔΚΕ-Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.’’ θεώρησε ότι μπορεί να στήσει το έκτρωμα του ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ στην περιοχή είναι επειδή πιστεύουν ότι η πλειονότητα των κατοίκων ανήκουν σε αυτή την ’’προβληματική’’ κατηγορία του ελληνικού πληθυσμού.
    Το διατυπώνουν εμμέσως αλλά σαφώς στην Μ.Π.Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ