Εκεί όπου η πολιτική αδυνατεί να δώσει λύσεις ή και καταστρέφει το περιβάλλον Ένα νέο κίνημα γεννιέται. Το κίνημα των ενεργών πολιτών. Όλο και πιο πολλοί, όλο και πιο δυναμικοί, συνασπίζονται αυθόρμητα σε ομάδες για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον, παρεμβαίνουν δυναμικά, αν χρειαστεί συγκρούονται, προασπιζόμενοι το αυτονόητο δικαίωμα στην ποιότητα ζωής.

Υπεγράφη η απόφαση για τα μονοπάτια της υπαίθρου

Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε η δημοτική κοινότητα Βαρνάβα μαζί με συλλόγους, ενεργούς πολίτες και λοιπούς φορείς, να προχωρήσουν στην αξιοποιήσει της ήπιας τουριστικής αξιοποίησης της Ρεματιάς Βαρνάβα, του μεγαλύτερου πνεύμονα- πλατανόδασους της Β/Α Αττικής.
18 Ιανουαριου 2017
Υπεγράφη η υπουργική απόφαση «Καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών χάραξης, σήμανσης, διάνοιξης και συντήρησης των  ορειβατικών – πεζοπορικών
μονοπατιών», όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η υπογραφή της ΥΑ, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, δημιουργεί το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο συμβάλλει στην προώθηση και δημιουργία ολοκληρωμένων δικτύων πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών.
Για πρώτη φορά συγκροτείται σύστημα Εθνικής Πιστοποίησης των υφιστάμενων αλλά και των νέων ή προτεινόμενων  δικτύων μονοπατιών, στο πλαίσιο της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας και εμπειρίας.
Η απόφαση αυτή, συνεχίζει το υπουργείο, έρχεται να καλύψει το νομοθετικό κενό προσφέροντας το απαραίτητο εργαλείο σχεδιασμού σε όλους τους ενδιαφερόμενους, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο (συλλόγους, φορείς, επαγγελματίες, πολίτες κλπ). «Αποτελεί το αρχικό βήμα μιας σειράς ενεργειών και δράσεων του ΥΠΕΝ προς την κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για το περιβάλλον και τον εναλλακτικό τουρισμό», αναφέρει το υπουργείο και προσθέτει:
«Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία πενταετία παρατηρείται στη χώρα μας αυξημένο ενδιαφέρον για προγράμματα υπαίθριου τουρισμού ειδικού ενδιαφέροντος, με επισκέπτες από όλο τον κόσμο, λόγω του ιδιαίτερου και ποικίλου φυσικού πλούτου της Ελλάδας».
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Τα ολοκληρωμένα δίκτυα μονοπατιών τονώνουν τις τοπικές κοινωνίες, ενισχύουν τις συμμετοχικές διαδικασίες και την κοινωνική οικονομία και εντείνουν την περιβαλλοντική προστασία και εκπαίδευση, συμπληρώνεται στην ίδια ανακοίνωση.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, στα άμεσα προσδοκώμενα οφέλη συμπεριλαμβάνονται η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος, η αυξημένη ροή εσόδων ανά επισκέπτη, συνδέοντας το περιβαλλοντικό απόθεμα της χώρας, με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.
«Οι επόμενες προγραμματισμένες ενέργειες του ΥΠΕΝ που συμπληρώνουν τα παραπάνω είναι η σύσταση ψηφιακού Εθνικού Μητρώου Περιβαλλοντικών Διαδρομών, οι Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Πράσινου Ταμείου για μελέτες ολοκληρωμένων δικτύων μονοπατιών από την τοπική Αυτοδιοίκηση και ο σχεδιασμός πιλοτικού έργου δικτύου μονοπατιών σε επίπεδο Περιφέρειας», καταλήγει η ανακοίνωση.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ