Εκεί όπου η πολιτική αδυνατεί να δώσει λύσεις ή και καταστρέφει το περιβάλλον Ένα νέο κίνημα γεννιέται. Το κίνημα των ενεργών πολιτών. Όλο και πιο πολλοί, όλο και πιο δυναμικοί, συνασπίζονται αυθόρμητα σε ομάδες για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον, παρεμβαίνουν δυναμικά, αν χρειαστεί συγκρούονται, προασπιζόμενοι το αυτονόητο δικαίωμα στην ποιότητα ζωής.

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΡΕΜΑΤΙΑΣ ΒΑΡΝΑΒΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΥΠΑΊΤΙΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΗΣΗΣ ΠΕΥΚΩΝ ΚΑΙ ΠΛΑΤΆΝΩΝ.

Παναγιώτης Τσιμίνης, Σπυρίδων Μακρυνώρης, 
Αποστόλου Κάσδαγλη Ελένη
Η 1η από τρεις (3) εισηγήσεις για το ίδιο θέμα.

 Ακολουθεί καταγγελία προς τον Δήμο Μαραθώνα τις Υπηρεσίες και την Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

From: DIMOS MARATHONA [mailto:info@marathon.gr]
Sent: Monday, December 09, 2013 11:16 AM
To: 'Μιχάλη Αποστολόπουλο'
Cc: dsmarath@otenet.gr; katharineamakri@marathon.gr; katharosvarnavas@marathon.gr
Subject: RE: ΑΦΟΡΑ: Α.Π 28824/24.10.2013 Σχετικό: Α.Π 28032/ 17.10.2013 -"ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΗΣΗ ΔΕΝΤΡΩΝ ΡΕΜΑΤΙΑΣ ΒΑΡΝΆΒΑ".

Ο αρ. πρωτ. είναι 32415/9-12-2013

---------- Προωθημένο μήνυμα ----------
Από: ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Ημερομηνία: 9 Δεκεμβρίου 2013 - 11:23 π.μ.
Θέμα: Fwd: ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ- FW: ΑΦΟΡΑ: Α.Π 28824/24.10.2013 Σχετικό: Α.Π 28032/ 17.10.2013 -"ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΗΣΗ ΔΕΝΤΡΩΝ ΡΕΜΑΤΙΑΣ ΒΑΡΝΆΒΑ".
Προς: ypourgos@ypes.gr, Grammateia YPEKA <secmin@prv.ypeka.gr>, gamorgianiotis@yahoo.gr

Αρ. Πρωτ. 3186/12-12-13       
Σας προωθούμε το κάτωθι e-mail, για πιθανές ενέργειες στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας.
=========================================================================
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ                                                                                               6.12.2013
·       Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σέργιο Τσίρκα
·        Δήμαρχο κ. Λουίζο Ιορδάνη
·       Επιτροπή Ποιότητας Ζωής
·       Αντιδημάρχους Κώστα Λάσκο και Χρήστο Στάμου
·       Τεχνική Υπηρεσία Γραμματεία
·       Γραμματεία Δημοτικού Συμβουλίου
·       Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων
·        Δημοτική Κοινότητα Βαρνάβα
·        Πρωτόκολλο
ΚΟΙΝ:
·       ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΑΝ. ΑΤΤΙΚΉΣ
·        ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
·        ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
·        ΥΠΕΚΑ
·        ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΑΦΟΡΑ: Α.Π 28824/24.10.2013 Σχετικό: Α.Π 28032/ 17.10.2013 -“ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΗΣΗ ΔΕΝΤΡΩΝ ΡΕΜΑΤΙΑΣ ΒΑΡΝΆΒΑ”.
Κύριοι της Δημοτικής Αρχής, κε Τσίρκα, κε Δήμαρχε
Κατ αρχή ευχαριστούμε για την απάντηση σας στο αίτημα μας.

Σας ενημερώνουμε ότι παραλάβαμε τον φάκελο (Α.Π 209719/6185/29.10.2013) της Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, (που κοινοποιήθηκε στον Δήμο) μετά από προσφυγή μας.

Από την εξέταση των εγγράφων προκύπτει ότι η Περιφέρεια Αττικής αφού έλαβε υπόψη τις αποφάσεις 031/2011, 52/1.8.2012, 78/3.10.2013 του  Δήμου Μαραθώνα (που περιλαμβάνονται στον φάκελο) προχώρησε στην αποξήλωση-κλάδεμα “κατακρεούργηση” αιωνόβιων πλατανιών του φημισμένου Πλατανοδάσους της ρεματιάς Βαρνάβα.

Επιστολή Προέδρου Δ.Σ Μαραθώνα
Όμως επειδή έχουμε την γραπτή διαβεβαίωση του Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου (Α.Π 28824/24.10.2013), που βεβαιώνει ότι δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση για εργασίες διαπλάτυνσης (αποξήλωση-κλάδεμα “κατακρεούργηση” αιωνόβιων πλατάνων), παρακαλούμε θερμά αφού διερευνήσετε την υπόθεση μας ενημερώσετε για τα παρακάτω σχετικά:
 1. Αν τηρήθηκαν οι διαδικασίες εκ μέρους της Δημοτικής Κοινότητας Βαρνάβα ως προς την τήρηση των όρων και προϋποθέσεων του κανονισμού λειτουργίας των Δημοτικών Κοινοτήτων σε συνάρτηση με τις αρμοδιότητες που έχουν εκχωρηθεί. Κατά πόσο οι μονομερείς αποφάσεις δεσμεύουν τον Δήμο όταν απευθύνονται απευθείας σε προϊστάμενες Αρχές όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση??
2.     Αν όμως τηρήθηκαν οι διαδικασίες και η Δημοτική Κοινότητα έδρασε μέσα στα πλαίσια του Νόμου και των γραπτών εντολών, παρακαλούμε  να μας  χορηγήσετε τις αντίστοιχες εγκριτικές αποφάσεις του Δήμου για τις εισηγήσεις  031/2011, 52/1.8.2012, 78/3.10.2013  της Κοινότητας Βαρνάβα. 
3.     Παρακαλούμε επίσης να μας  χορηγήσετε από τον φάκελο της Κοινότητας τα σχετικά γραπτά αιτήματα δημοτών που επικαλούνται την κρισιμότητα του θέματος για τους οποίους το Κοινοτικό Συμβούλιο οδηγήθηκε σε επίμονες επαναλαμβανόμενες κάθε χρόνο αποφάσεις ( για το ίδιο θέμα) θέτοντας θέμα Οδικής Ασφάλειας.
4.     Να εξετασθεί κατά πόσο η απόφαση για την αποξήλωση-κλάδεμα “κατακρεούργηση” αιωνόβιων πλατανιών της ρεματιάς Βαρνάβα
 είχε και άλλα κίνητρα. (Μερικοί μιλούν ότι σκιζόντουσαν τέντες μεγάλων φορτηγών από κλαριά. Δεν διευκρινίστηκε  όμως αν πρόκειται για ντόπιους  ιδιοκτήτες ή αυτών του ΧΥΤΑ).

Πιστεύουμε ακράδαντα πως οι λόγοι των αποφάσεων που επικαλούνται περί “οδικής ασφάλειας” είναι εντελώς προσχηματικοί και υποκριτικοί. Θα τους  επιδοκιμάζαμε όμως αν έδειχναν τον ίδιο ακριβώς ζήλο για τον καθημερινό κίνδυνο ατυχήματος (Οδικής Ασφάλειας) που διατρέχουμε εδώ εμείς οι κάτοικοι του Βαρνάβα εξ αιτίας της άθλιας κατάστασης που βρίσκονται οι δρόμοι με τις διάσπαρτες λακκούβες και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές μας. Για να έχετε μία οπτική εικόνα δέστε σχετικό Link: http://fixourmarathon.blogspot.gr/2013/12/blog-post.html  και σχετική αναφορά μας στον Δήμο Α.Π 32028/3-12-2013 που μας επικυρώθηκε την 27.11.2013

Θεωρούμε λοιπόν την απόφαση για στην κοπή των πλατανιών της Ρεματιάς Βαρνάβα λανθασμένη, ατεκμηρίωτη και ασύμβατη με την προσπάθεια για την αναβάθμιση και  προστασίας της. Πιο συγκεκριμένα, κρίνουμε την κοπή των πλατανιών με έγκριση του Δήμου ως ολέθρια για το περιβάλλον της ρεματιάς στο τόπο μας γιατί:

• αποδυναμώνει το οικοσύστημα
• θέτει εμπόδιο στην πραγματικά βιώσιμη και ολοκληρωμένη διαχείριση της ρεματιάς.
• δυσχεραίνει την αντιμετώπιση αξιοποίησης.
• υποσκάπτει απολύτως το περιβάλλον και τα ιστορικά βιώματα των Βαρναβιωτών.
• δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την εξυπηρέτηση συμφερόντων, πρακτική την οποία η παρούσα κυβέρνηση έχει επανειλημμένα εξαγγείλει ότι δε θα ακολουθήσει.
Από την άλλη βέβαια φανταζόμαστε πως η παρέμβαση της Περιφέρειας έγινε νομότυπα. Δηλαδή έδρασε βασισμένη σε αίτημα της Δημοτικής Κοινότητας Βαρνάβα και του Δήμου Μαραθώνα για λόγους (δήθεν) ασφαλούς διέλευσης φορτηγών και οχημάτων. Εδώ ερχόμαστε να διερωτηθούμε και να υποψιαστούμε. Για ποια φορτηγά μιλάμε τώρα σε περίοδο κρίσης. Παλιά την περίοδο του οικοδομικού οργασμού εκατοντάδες φορτηγά πήγαιναν και έρχονταν στον Βαρνάβα δεν είχαμε κανένα συμβάν ή ατύχημα, γιατί τώρα στην περίοδο της κρίσης όπου σπάνια βλέπουμε φορτηγά (εκτός αυτών του ΧΥΤΑ), αποφάσισαν να “κατακρεουργήσουν” τα πλατάνια???
Δημιουργεί λοιπόν σοβαρά ερωτήματα ο ρόλος που  έπαιξε το τοπικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος του για την προωθήσει απευθείας στην περιφέρεια μιας τόσο καταστρεπτικής και ολέθριας απόφασης για το Πλατανόδασος και τους Βαρναβιώτες.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Έχει παρατηρηθεί και μάλιστα πρόσφατα μακριά φορτηγά να αναπτύσσουν εξωφρενικές ταχύτητες στην διαδρομή της ρεματιάς. Ο κίνδυνος εμφανέστατος για τα διασταυρούμενα Ι.Χ οχήματα. Τουλάχιστον πριν οι φορτηγατζήδες διατηρούσαν αναγκαστικά χαμηλές ταχύτητες και πρόσεχαν.
ΕΡΩΤΗΜΑ: Οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι του Βαρνάβα και ο Δήμος θα αναλάβουν τώρα την ευθύνη των αποφάσεων τους για το ενδεχόμενο δυστυχήματος ή και (απευκταίον) θανάτου συμπολίτη μας??? Προφανώς ΟΧΙ.
Με ελαφριά λοιπόν συνείδηση τα μέλη του συμβουλίου της Δ.Κ Βαρνάβα, με μειωμένη περιβαλλοντική συνείδηση άνοιξαν διάπλατα την “κερκόπορτα’ διέλευσης των φορτηγών (του ΧΥΤΑ ή μη), βάζοντας σε κίνδυνο ζωές συμπολιτών μας,
Τέλος, επειδή ζούμε με τον ΕΦΙΑΛΤΗ της δημιουργίας του καταστροφικού ΧΥΤΑ που θα υποβαθμίσει και θα επηρεάσει τραγικά την ζωή ΟΛΩΝ στον τόπο μας, θεωρούμε την απόφαση και το άνοιγμα δρόμου, άκρως επιβαρυντική και επικίνδυνη για τους λόγους που σας εκθέσαμε.
Παρακαλούμε πολύ να εξετάσετε όλες τις παραμέτρους του ευαίσθητου αυτού θέματος, και μας ενημερώσετε σχετικά.


Διατελούμε με εκτίμηση

Για τους φίλους της Ρεματιάς Βαρνάβα

·        Μ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
·        ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΚΙΚΑΣ
·        ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΡΟΚΟΠΑΚΗΣ
·        ΔΗΜ. ΔΑΜΑΣΚΟΣ


3 σχόλια:

  1. Όλοι γνωρίζουμε πως η διαδρομή της ρεματιάς από Βαρνάβα προς Καπανδρίτι δεν φωτίζεται είναι σκοτεινή και επικίνδυνη με κλειστές στροφές. Θα λέγαμε ότι αν το Κοινοτικό συμβούλιο είχε την παραμικρή ευαισθησία για την οδική Ασφάλεια οδηγών και οχημάτων θα είχε φροντίσει προ πολλού για την τοποθέτηση με φωσφορίζοντα κολονάκια σήμανσης της διαδρομής δεξιά και αριστερά του δρόμου, όπως και την διαγράμμιση του δρόμου με ειδική φωσφορίζουσα κίτρινη λωρίδα. Βέβαια η τοποθέτηση ηλιακών φωτιστικών σωμάτων από τον δήμο είναι πολυτέλεια για τις ζωές των ντόπιων και διερχομένων.
    Αφού λοιπόν η Κοινότητα δεν τα έκανε τίποτα από τα παραπάνω πιστεύω ότι η απόφαση για κλάδεμα ή όπως λέτε κουτσούρεμα των δέντρων εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο συγκεκριμένα συμφέροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. βρε παιδιά μην τους την πέφτετε ετσι. ειναι οι ανθρωποι μειωμένης.ν#####ς αυτα ξέρουν να κανουν για να γελάνε μαζι τους οπως και αυτός που σκιζοντουσαν οι τέντες του. Αυτούς βρηκε ο εξυπνος δημαρχος. Αλλα η νεαρή ελένη γιατί παρασυρθηκε;. το προηγούμενο σχόλιο ειναι πολύ σωστό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαβάζοντας σελίδα στο Ίντερνετ έπεσα πάνω σε Άρθρο με το βιογραφικό του προέδρου της Κοινότητάς σας και διαβάζω " Ιδρυτικό μέλος της εθελοντικής ομάδας για την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας του Βαρνάβα".
    Από αυτά τα ψεύτικα προσόντα του ανθρώπου, να περιμένετε τα χειρότερα.
    Είχα περάσει πέρσι με την μηχανή μου και απολάμβανα τον καφέ μου στα πλατάνια που σκέπαζαν τον ουρανό. Τώρα βλέπω στις φωτογραφίες, ότι κατάντησαν σαν ξύλινες κολώνες ενός φράχτη, απογυμνωμένα από τα κλαριά τους. Μόνο βάνδαλοι και επικίνδυνοι έκαναν κάτι τέτοιο και θα έπρεπε να να πάνε στην φυλακή.
    Κρίμα για την ομορφιά της ρεματιάς σας αλλά και για εμάς τους υπόλοιπους που την απολαμβάναμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ