Εκεί όπου η πολιτική αδυνατεί να δώσει λύσεις ή και καταστρέφει το περιβάλλον Ένα νέο κίνημα γεννιέται. Το κίνημα των ενεργών πολιτών. Όλο και πιο πολλοί, όλο και πιο δυναμικοί, συνασπίζονται αυθόρμητα σε ομάδες για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον, παρεμβαίνουν δυναμικά, αν χρειαστεί συγκρούονται, προασπιζόμενοι το αυτονόητο δικαίωμα στην ποιότητα ζωής.

Επιπτώσεις απο τα ΧΥΤΑ Γραμματικού

ΡΕΜΑΤΙΑ -SOS

Μεγένθυση διπλό κλικ

Η Ρεματιά Βαρνάβα Όταν οι βροχοπτώσεις είναι έντονες και διαρκείς στην περιοχή της ρεματιάς Βαρνάβα τότε η λεκάνη, οι ποταμοί και οι παραπόταμοί τους αυξάνουν σε σημαντικό βαθμό τον όγκο του νερού τους. Έτσι δέντρα και βλάστηση μπορούν να βρίσκονται σχεδόν βυθισμένα. Αυτό το θεαματικό τελετουργικό απειλείται από την εξάλειψη από την σχεδιαζόμενη διέλευση βαριών χωματουργικών φορτηγών που θα μεταφέρουν τόνους τα σκουπίδια στον ΧΥΤΑ Γραμματικού μέσα από τον στενό δρόμο της ρεματιάς που συνδέει τον Βαρνάβα με το Γραμματικό.

Μεγένθυση διπλό κλικ

Οι υπόγειες «εθνικές οδοί γλυκού νερού» που χρησιμοποιούνται για να ταξιδεύουν τα νερά μέσα από τη ρεματιά του Βαρνάβα, είναι μέρος του συστήματος των μεγαλύτερων υπόγειων υδάτων σε ευρύτερο επίπεδο, το οποίο χύνει χιλιάδες γαλόνια νερού ανά δευτερόλεπτο προς την λίμνη του Μαραθώνα και στην ευρύτερη περιοχή. Ρέοντας από τη δύση στην ανατολή τα νερά της ρεματιάς είναι η σανίδα σωτηρίας του μεγαλύτερου δάσους της περιοχής.

Μεγένθυση διπλό κλικ

Η ρεματιά εκτείνεται από υπόγειες πηγές και φθάνει μέχρι το Μαραθώνα. Μέσα σ΄ αυτή την περιοχή βρίσκεται η αφθονότερη φύση, που περιλαμβάνει πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας. Από αυτά τα περισσότερα είδη συναντώνται μόνο εδώ στην ρεματιά

του Βαρνάβα. Με χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο η εκμετάλλευση της ρεματιάς έχει επιβραδυνθεί. Περισσότερο από το 80% των εκτάσεων αυτών παραμένουν άθικτες δίνοντας έτσι μια ευκαιρία για ουσιαστική προστασία και εκμετάλλευσης ως ΄’εθνικό ΠΑΡΚΟ ΒΑΡΝΑΒΑ’ στην περιοχή που διατηρεί την μεγαλύτερη και ομορφότερη πυκνότητα από τα μισά δάση όλης της περιοχής της βορειοανατολικής Αττικής

Η βιοποικιλότητα δασών. Μέσα στα στην περιοχή, η λεκάνη της ρεματιάς του Βαρνάβα είναι ένας συναρπαστικός παράδεισος με έναν απροσδιόριστο αριθμό ειδών πανίδας και χλωρίδας. Στεγάζει την μεγαλύτερη συγκέντρωση από άποψη ποικιλομορφίας φυτών και πτηνών στη περιοχή.

Μεγένθυση διπλό κλικ

Πανελλήνιος αντίκτυπος. Τα απειλούμενα και υπό εξαφάνιση είδη των δασών, έχουν τεράστιο αντίκτυπο και η επίδραση τους σε όλη την περιοχή θα είναι δεδομένος.

Μεγένθυση διπλό κλικ

Από τα εναπομείναντα δάση της Βόρειας Αττικής ( μετά το κάψιμο όλων των υπολοίπων), αυτά του Βαρνάβα απορροφούν τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα και συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του κλίματος στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Εκτός από τη στήριξη της ζωής, πολλά κομμάτια του δάσους βοηθούν και στην παράταση της ζωής. Πολλά είδη φυσικών φαρμάκων προέρχονται από το δάσος.

Η μεγάλη απειλή ΧΥΤΑ Γραμματικού. Η σχεδιαζόμενη διαδρομή των απορριμματοφόρων προς το ΧΥΤΑ Γραμματικού, περνά υποχρεωτικά μέσω της ρεματιάς Βαρνάβα. Αυτό θάχει άμεσες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο δάσος που θα καταστραφεί μόνιμα. Ο θόρυβος ( Db) και τα καυσαέρια των φορτηγών βαρέως τύπου που θα διασχίζουν την ανηφόρα της ρεματιάς θα εξαφανίσουν σταδιακά την χλωρίδα και την πανίδα του υπέροχου αυτού δάσους και της ρεματιάς.

Μετά τις πυρκαγιές τώρα…

ΠΕΤΟΥΝ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΩΝ ΧΥΤΑ

Οι προσπάθειες προστασίας.

Τα εθνικά πάρκα, τα άδυτα άγριας φύσης, τα γηγενή εδάφη και οι άμυνες της ίδιας της φύσης είναι το κλειδί για την προστασία της ρεματιάς του Βαρνάβα. Θα πρέπει τάχιστα να εντάξουμε την περιοχή κάτω από καθεστώς ισχυρής προστασίας.

ΡΕΜΑΤΙΑ ΒΑΡΝΑΒΑ - Ζώνη Ειδικής Προστασίας

• Θέσπιση Ζώνης Ειδικής Προστασίας, με ιδιαίτερο καθεστώς, στο ευαίσθητο οικοσύστημα του Βαρνάβα. Προτείνουμε την περιοχή της Ρεματιάς, μιας περιοχής εξαιρετικού φυσικού κάλλους και με κρίσιμο ρόλο στην οικολογική ισορροπία όλης της περιοχής που οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε ως ένα Φυσικό Απόθεμα (Natural Reserve) για τις επόμενες γενιές.

Να αποκλειστεί η οικιστική χρήση, να απαγορευτεί η διάνοιξη δρόμων και κάθε οχλούσα δραστηριότητα. Για τη διασφάλισή της, να εξεταστεί η θέσπισή της ως «ζώνης ευθύνης» ενός τοπικού επιστημονικού ή πανεπιστημιακού φορέα.

Η Συνεργασία με οικολογικές οργανώσεις και επιστήμονες προστασίας του περιβάλλοντος απ΄ όλη την Ελλάδα, θα αναλύσουν τη βιολογική θέση της περιοχής, ώστε να θέσουν προτεραιότητες στην προστασία και να καθιερώσουν την ρεματιά σε προστατευόμενη ζώνη.

Προστατεύοντας την ακεραιότητα των δασών, δίνεται και η ελπίδα ότι θα προστατευτεί και η συναρπαστική και πολύτιμη βιοποικιλότητα της λεκάνης της ρεματιάς Βαρνάβα στο μέλλον.

Η ρεματιά μας... η ζωή μας!

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Μιχάλης Αποστολόπουλος

Μ-Η / Επιχειρηματίας / Συνταξιούχος

1 σχόλιο:

  1. Πολύ καλό το Αρθρο σας πιάνει το θέμα της προστασίας της ρεματιάς σωστά οικολογικά. Αν σωθεί η ρεματιά θα σωθεί και το χωριό απο τα φορτηγά των ΧΥΤΑ.
    Χρειάζεται περισσότερη δράση ΤΩΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ